Samlet offentlig varmeforsyning

Den samlede offentlige varmeforsyning fra Nukissiorfiit består af såvel fjernvarme som elvarme. Vi afrunder derfor dette kapitel om offentlig el og varmeforsyning med et afsnit om den samlede offentlige varmeforsyning fra Nukissiorfiit i form af såvel fjernvarme som elvarme. Desuden klimakorrigeres den samlede varmeproduktion i forhold til et vejrmæssigt normalt år.

 

Behovet for – og dermed – produktionen af varme afhænger som nævnt af udendørstemperaturen i de enkelte år. Af den grund er der en tendens til, at varmere år kræver en lavere produktion, mens koldere år fordrer en højere varmeproduktion. Nukissiorfiits samlede varmeforsyning består af fjern- og elvarme. Begge produkter leveres som en enten fast eller afbrydelig forsyning. Ved en fast varmeforsyning bærer Nukissiorfiit forsyningspligten, mens aftagere af den afbrydelige varmeforsyning har egne backup anlæg til produktion af varme i tilfælde af forsyningssvigt.

 

I figuren herunder vises Nukissiorfiits faktiske og klimakorrigerede varmeproduktion. To scenarier springer i øjnene; den generelle stigning samt den markante afvigelse fra denne stigning i 2010. Den pludselige produktionsnedgang i 2010 kan forklares ved, at året var markant varmere end et vejrmæssigt normalt år, jf. hvordan den klimakorrigerede produktion korrigeres op. Produktionsfaldet i 2010 forstærkes imidlertid af en relativ stor produktionsfremgang i det foregående år 2009, hvor produktionen af restvarme på elværkerne var usædvanligt høj. Den øgede produktion i 2009 slog imidlertid ikke igennem i form af øget afsætning, jf. figur 13.

 

Figur 12. Faktisk og klimakorrigeret varmeproduktion

 

I 2015 afsatte Nukissiorfiit 1.213 TJ fjern- og elvarme inkl. egetforbrug. Mens Nukissiorfiits eget forbrug udgjorde 6 TJ, blev 795 TJ afsat som fjernvarme til kunder. Den samlede afsætning af elvarme var på 412 TJ. Heraf blev 179 TJ afsat som afbrydelig elvarme og 233 TJ afsat som fast elvarme.

 

Figur 13. Nukissiorfiits afsætning af varme inkl. eget forbrug